Pszenica – związane z nią wątpliwości

Pszenica jest jednym z najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Ziarno jest szczególnie popularne również w naszym kraju, gdzie jest używane w produktach takich jak: makaron, pizza, chleb, bułeczki, i szeroki wybór przekąsek. Nie ma wątpliwości, że pszenica jest pyszna i może zapewnić pewną wartość odżywczą, ale jej zastosowanie jest zbyt rozpowszechnione w świecie i jest dużo faktów przemawiających ze szkodliwymi skutkami dla jej nadmiernego spożycia. Większość ludzi zna na pewnym poziomie dolegliwość zwaną celiakią, która czyni ludzi niezdolnych do trawienia glutenu, pierwotnego białka w pszenicy. Kiedy ludzie z celiakią spożywają pszenicę uruchamia się zestaw reakcji zapalnych i autoimmunologicznych. Występują skurcze, które powodują ból i dyskomfort w jelitach. Przez długi czas ludzie myśleli, że tylko ludzie z tą chorobą są podatni na problemy z pszenicą, ale ostatnie badania wskazują, że rzeczywiście to wykracza poza to. Najnowsze badania wykazały, że istnieje różnica między pełną celiakią i wrażliwością na gluten, z czego ta ostatnia nie ma tak ostrych skutków, które wynikają ze spożywania pszenicy. Wiele jest osób wrażliwych na gluten. I jeśli ktoś nadużywa pszenicy może to mieć przykre konsekwencje. Składniki pszenicy są trudne dla układu trawiennego, ba składniki te zawierają nie tylko gluten, ale i lektyny. Te wszystkie interakcje mogą spowodować uszkodzenie układu pokarmowego, a nawet mogą pozostawić uszkodzenia innych tkanek ciała. To może prowadzić do cukrzycy, otyłości i zmęczenia, letargu, usuwania wody i innych zaburzeń, czyli bardzo poważnych problemów, które będą wymagały pomocy lekarza.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.