Uczulenie na gluten

W przypadku celiakii mówimy o uwarunkowanej wrażliwości, która jednak nie jest alergią na gliadynę. Gliadyna jest to białko, które znajduje się w glutenie, który jest składnikiem pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Na celiakię można zachorować w każdym wieku, ale najczęściej dotyka ona dzieci. Aby zdiagnozować celiakię należy wykonać biopsję jelita cienkie. Naturalną rzeczą jest zastosowanie diety bezglutenowej, która zapewnia dodatkową podaż kaloryczną, w celu zapewnienia odpowiedniego tempa wzrastania. Aby zastąpić tradycyjne ziarno można używać ryżu, kukurydzy, soi, ziemniaków i mąki bezglutenowej. Po okresie od sześciu do dwunastu miesięcy stosowania diety bezglutenowej należy wykonać ponownie biopsję jelita cienkiego, aby sprawdzić czy zalecona dieta przynosi oczekiwane rezultaty. Kiedy podczas biopsji lekarz badający stwierdzi, że jelito wygląda na zdrowe można stopniowo wprowadzać gluten do diety. Osoba, która jest chora na celiakię może prowadzić normalne życie, dopóki unika produktów, które mają w swoim składzie gluten. Z racji tego, że obecnie na rynku jest bardzo wiele produktów skierowanych do osób z nietolerancją glutenu taki sposób życia nie powinien nastręczać większych trudności. Jeśli w dzieciństwie nie podejmie się odpowiedniego leczenia to dziecko chore na celiakię może nie osiągnąć spodziewanego wzrostu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.